DIY - VOX T60 Bass Amplifier


IIkityylikäs VOX T60 bassovahvistin kotikutoisena. Alunperin oli tarkoitus tehdä ihan oikea täysin Ge-transistoriversio, mutta ko. transistorien hankinta ja ohjausmuuntajan teko ovat turhan työläitä.  Etupää on  tehty Ge-transistoreilla ja pääteasteeksi olen valinnut VOX Escort mallien Si-transistorkytkennän, kaavioissa olen rajannut kytkennän  liittymän punaisella viivalla. Tehoa tulee käyttöjännitteen mukaan. Muuntajan pitää olla suuruusluokkaa 100VA. Kuvien laite on rakennettu lähes täysin roskiskamasta. Sopiva muuntaja löytynee jostain kotimaisesta 70-luvun stereosta. Ohjaintransistoreina käytin BD220/BD223 paria, päätetransistorien olisi syytä olla  saman valmistajan samaa sarjaa. 

dSsMMallikappaleen käyttöjännite on +70VDC, kaiutin 8 ohmia. Verkkomuuntajan lisäkäämi, n. 25 kierrosta, antaa virtaa Ge-transistori esivahvistimelle ja tuulettimelle, mikä on  tarpeeton kahdella päätetransistorilla.  Jos lisätehoja halutaan, olisi käytettävä neljää päätetransistoria, ja mitattava niiden  virtavahvistuskertoimet (hFE), joiden tulisi olla  mahdollisimman lähellä toisiaan. Tehoa tulee tuplana,
  mutta neljään ohmiin. Verkkomuuntaja tällöin 160VA. Etuasteen transistoreiksi käy OC71, OC72, AC125, AC126, AC122, AC151.  Huom. Vanhojen Ge-transistorien johdot ei kestä turhia taittamisia. Ainoa säätö on  bias, mikä on helpoin tehdä mittaamalla kaiuttimen kytkentäkondensaattorin positiivisen pään jännite maata vastaan, minkä pitää olla puolet käyttöjännitteestä.





Preamp PCB Board DIY T60 Bass Panel Poweramp PCB Board
***''                            *   *   *
***                                    *   *   *